Ketupat Sotong Sedap Di Terengganu
Garam gula dan serbuk perasa. Kemudian ia dimasak bersama santan pekat.

Resepi Ketupat Sotong Ringkas Dan Awesome Eresepi
Resepi ini memang famous di sebelah pantai timur Malaysia.

Ketupat sotong sedap di terengganu. Ianya disumbat dengan pulut dan dimasak dengan santan pekat. Hidangan ini sesuai untuk dijadikan pencuci mulut ataupun dihidangkan pada waktu minum petang. Resepi Ketupat Sotong Sedap Terengganu - FiezaNet.
Kalau satu hari memang tak cukup untuk mencuba semua makanan yang ada. Ke tak pernoh makang. Tak boleh nak celoteh panjang terus saja dengan resepi ye.
Walau pun aku bukanlah asal dari Kelantan atau Terengganu tapi first time cuba dulu terus jadi kesukaan. Bagi yang first time nak cuba masak ketupat sotong ni. Masakan Kelantan Sedap di Restoran Srikandi.
Sebelum pulut diisi ke dalam sotong ia akan dimasak bersama santan terlebih dahulu. 1 kg sotong sederhana besar dibuang kulitnya 200 gram beras pulut direndam dengan 2 cawan santan selama 1 jam 3 cawan santan pekat untuk kuah Sedikit halba 2 cm halia dimayang 3 ulas bawang merah dimayang Gula garam dan perasa. Selalunya aku beli kat pasar malam je tu pun susah nak cari kat Perlis ni.
Kali ini kami bawakan resepi ketupat sotong khas buat anda sekalian. Ini ketupat sotong versi negeri Terengganu yang dibuat waktu bulan puasa tempohari di kampung. Boleh di Jalan Panji Alam yang terletak di belakang asrama perempuan sebuah sekolah agama Sekolah Menengah Agama Khairiah.
Musim mencandat di perairan Terengganu kebiasaannya bermula dari April hingga Julai. Resepi Ketupat Sotong Terengganu Sedapresepi resepiketupatsotong ketupatsotong ketupatsotongterengganu ketupat sotong terengganu. Versi Tganu hanya manis2 buah tak macam versi Kelantan ye.
Ketupat sotong merupakan sotong yang disumbat dengan pulut. Resepi Ketupat Sotong Sedap Menyelerakan Ketupat sotong merupakan hidangan yang amat popular di Kelantan dan Terengganu. Terdapat juga menu makanan santai orang Terengganu yang lain di sini seperti ketupat sotong pulut mangga keropok lekor pulut durian sebagainya.
Masakan tradisional Terengganu dan lauk yang memang cukup sinonim di Terengganu di mana sotong akan disumbat dengan beras pulut dan dimasak secara berkuah lemak. Resepi Ketupat Sotong Terengganu. Mostly resepi orang yg asal Kelantan yang suka masak manis-manis camni.
Sape doh lamer tak makang. Cukup2 lemak aje rasanya. Ada juga sesetengah kedai yang menjual ketupat sotong ini sebagai hidangan santai waktu petang hari.
Sejak aktiviti berkenaan dijadikan produk pelancongan jumlah kedatangan pelancong ke negeri ini. Ketupat sotong ni ialah salah satu makanan favourite aku tau. Of course lah dari negeri Terengganu yang kaya dengan hasil laut.
4 ulas bawang merah dihiris halus. Ia kemudian dimasak pula bersama santan pekat yang dicampur bersama halba dan juga gula Melaka. Beras pulut ini direndam dalam santan sebelum ia dimasukkan ke dalam sotong.
Sangat sesuai untuk pelancong yang bercuti di Kuala Terengganu dan inginkan satu destinasi makan petang yang santai di tepi pantai makanannya pun sedap. Aktiviti candat sotong di perairan Terengganu sentiasa popular bukan sahaja buat kaki pancing tetapi juga bagi orang awam biasa yang ingin merasai sendiri pengalaman menangkap haiwan laut ini. Harapan MaDiHaA semua pembaca sihat2 semuanya ye.
Hari ni jom kita try resepi Ketupat Sotong sedap Terengganu. Ada yang suka tambah gula nisan gula melaka so kaler kuahnye lebih gelap dan kuah lebih likat serta rasa yang manis. Sangat sesuai untuk pelancong yang bercuti di Kuala Terengganu dan inginkan satu destinasi makan petang yang santai di tepi pantai makanannya pun sedap.
Ketupat Sotong Ketupat sotong adalah sotong disumbat dengan beras pulut yang di rendam dan dimasak dengan santan pekat. All About Kuala Terengganu - Sweet Captcha. Ketupat Sotong versi Terengganu Dari Dapur Kecah.
7-8 ekor sotong bersaiz besar-dibuang tulang pundi dakwat dan dibersihkan. Tempat makan menarik di Terengganu cukup banyak tak terkata. Hidangan Ketupat Sotong kebiasaanya di makan dengan nasi putih.
Ikut citarasa masing2lah ye. Okay hidangan ini memang famous di sebelah pantai timur Malaysia. Secawan beras pulut dibersihkan dan direndam selama 60 minit.
Bahan-bahan ketupat sotong. Resepi ketupat sotong versi Terengganu atau tupak sotong ganu amat mudah cara penyediaannya tetapi ia tetap menyelerakan. Kebiasaannya ketupat sotong selalu dijadikan sebagai menu minum petang atau untuk special dish bagi menyambut bulan puasa atau hari raya.
TUPAK SUTUNG 襤襤襤 Ketupat seafood hahaha ketupat sotong. Terdapat juga menu makanan santai orang Terengganu yang lain di sini seperti ketupat sotong pulut mangga keropok lekor pulut durian sebagainya. Tempat makannya bervariasi dari yang tradisional seperti nasi kerabu dan nasi dagang hinggalah ke yang lebih moden seperti kek dan pasta.
Satu camca teh biji halba. Dua2 pun sedap sebenarnya. Sesetengah tempat di Terengganu maybe lain versi masakannya.
Ketupat sotong saya masak versi tak manis. Sesuai dibuat juadah atau hidangan berbuka puasa dan juga hidangan rumah terbuka dihari raya.

Resepi Ketupat Sotong Versi Terengganu Sedap Dimakan Dan Pasti Mengenyangkan Rugi Tak Cuba Kongsi Resepi
Hanya Dengan 6 Bahan Hidangan Ketupat Sotong Paling Lazat Sedia Dihidang Resipi Mstar
Komentar
Posting Komentar