Cara Basuh Sotong Kembang
Rendam semalaman untuk hasil yang lebih baik. Nak masak resepi sambal sotong kembang ni mesti perlukan sotong sebagai bahan utama.

Sotong Kering Ni Liatnya Bukan Main Lagi Nak Lembutkan Boleh Buat Begini Keluarga
Intruksi cara memasak Sambal Sotong Kembang.

Cara basuh sotong kembang. Basuh bersih sotongkemudian hirispanaskan kuali tanpa minyak ataupun airmasukkan sotong tadi kacau sehingga keluar air dan berbuih seperti dalam gambarcara ini untuk membuang bau hanyir sotong kembang jika sotong sudah sedikit kecut basuh sotong sekali lagi dan toskan. Cara memproses sotong kembang yong tau foo. Rendam sotong kering dalam air yang dicampur soda bikarbonat 1-2 sudu kecil bergantung pada kuantiti air selama 2-3 jam atau sehingga sotong kembang.
Jika menggunakan abu jang sukatannya 1-2 ketul abu jang dengan air 10 liter. Basuh sotong mudah saja dan semua orang boleh melakukannya. Basuh bersih sotongkemudian hirispanaskan kuali tanpa minyak ataupun airmasukkan sotong tadi kacau sehingga keluar air dan berbuih seperti dalam gambarcara ini untuk membuang bau hanyir sotong kembang jika sotong sudah sedikit kecut basuh sotong sekali lagi dan toskan.
Apabila sotong kering anda bertukar saiz dua kali dari saiz asal ia bermakna sotong kembang. Sotong kangkong ini resepi org cina yg digelar Ju Her Eng Chai ju her Sotong Eng Chai bermakna Kangkong. Cara buat SOTONG KEMBANG seperti berikut.
Cara buat Sotong Rendam sotong kering semalaman dengan air biasa. Apa² punyg nie pertama kali saya buat sotong ke. Kemudian kita sediakan air untuk merendam sotong tersebut dengan nisbah 1 air abu dan 10 air bersih 110.
Selalunya hidangan ini dimakan bersama nasi lemak atau nasi putih. Jom layan resepi yang saya gunakan di bawah ini dan juga jangan lupa video penyediaannya di Azie Kitchen youtube. Cara buat sotong kembang seperti berikut.
Cara Hilangkan Hanyir Sotong Kembang. Basuh bersih dan rebus lebih kurang 15 minit atau 34 lembut. Pada esoknya tukar air sotong dengan air ais yang ditambah 1 sudu besar baking powder dan 1 sudu besar serbuk soda.
Kemudian perapkan bersama limau kasturi dan garam selama minit kaedah menghilangkan hanyir sotong. Masukkan air gula garam serbuk perasa serta sotong yang telah direbus. Tapi sotong yang kita akan gunakan untuk memasak resepi ni ialah sotong kembang.
Sambal Sotong Kembang. Saya menyediakan sambal sotong kembang ini untuk dimakan dengan lontong di hari raya nanti. SUMBER DR BLOG MAMAK HAJI Sotong kangkong ini resepi org cina yg digelar Ju Her Eng Chai ju her Sotong Eng Chai bermakna Kangkong.
Sotong kembang dihiris saiz kesukaan. Ketika hamp ir dengan raya saya tidak mahu terlalu sibuk di dapur sehingga keletihan untuk beribadah terutama di malam raya. Saya sediakan awal awal dan simpan dalam freezer.
Tumis sehingga naik minyak. Sotong mempunyai kalsium yang dapat membina tulang dan gigi anda. Ya lah mana lengkap hidangan tengahari kalau sekadar lauk Gulai Kepala Ikan Kerisi jer di SINI mesti ada lauk lain yang jenis kering dan sayuranBila dah confirm jer nak masak sambal tumis saya mula menyediakan bahan bahannya.
Mesti ada segelintir daripada kita yang tak kenal rupa sotong kembang ni kan. Makan sotong banyak kelebihannya salah satu daripadanya ialah anda dapat menguatkan tulang dan gigi. Saya sediakan awal awal dan simpan dalam freezer.
Jika menggunakan abu jang sukatannya 1-2 ketul abu jang dengan air 10 liter. Selesai edit baru perasan yg video pertama mula² pakai bahasa malaysia dan video kedua pakai bahasa sarawak. Rupanya sedikit kembang berbanding sotong biasa.
Cara nak menyediakan sotong kembang bermula dengan membasuh dahulu sotong kering dengan air yang bersih yang terbaik di basuh 3 kali. Dalam memikirkan lauk pauk untuk makan tengahari untuk Farhan dan As saya teringatkan sotong ini. Sotong merupakan salah satu makanan kegemaran rakyat Malaysia.
Basuh bersih sotongkemudian hirispanaskan kuali tanpa minyak ataupun airmasukkan sotong tadi kacau sehingga keluar air dan berbuih seperti dalam gambarcara ini untuk membuang bau hanyir sotong kembang jika sotong sudah sedikit kecut basuh sotong sekali lagi dan toskan. Masukkan jus asam jawa belacan. Cara menyediakan 1.
Kemudian kita sediakan air untuk merendam sotong tersebut dengan nisbah 1 air abu dan 10 air bersih 110. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar. Rebus sekejap hingga agak2 lembut.
Saya menyediakan sambal sotong kembang ini untuk dimakan dengan lontong di hari raya nanti. Selain itu sotong juga dapat membantu anda meningkatkan sistem imunisasi badan anda. Melalui perkongsian saudari Bahiah Saripuddin Dapur Cheyah beliau kongsikan resipi Sambal Sotong Kembang mudah dan sedap yang boleh dicubaJom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Namun ramai beranggapan hidangan ini susah nak disediakan. Panaskan minyak masak anggaran 2 senduk lalu tumiskan cili bawang kisar. Pasti ramai yang suka makan Sambal Sotong KembangSelalunya hidangan ini dimakan bersama nasi lemak atau nasi putih.
Pada esoknya tukar air sotong dengan air ais yang ditambah 1 sudu besar baking powder dan 1 sudu besar. Ketika hamp ir dengan raya saya tidak mahu terlalu sibuk di dapur sehingga keletihan untuk beribadah terutama di malam raya. Pelbagai jenis menu yang boleh dimasak dengan sotong seperti gulai kari masak lemak sotong bakar dan sebagainya.
Cara buat Sotong Rendam sotong kering semalaman dengan air biasa. Dengan gunakan cara ni air rendaman sotong. Potong sotong memanjang ikut saiz kegemaran.
Cara nak menyediakan sotong kembang bermula dengan membasuh dahulu sotong kering dengan air yang bersih yang terbaik di basuh 3 kali. Langkah cara memasak Sambal Sotong Kembang.

Cara Mudah Masak Sambal Sotong Kembang Yang Sedap

Kelas Masakan Jsyam Jom Kita Buat Sotong Kembang Sendiri
Komentar
Posting Komentar