Rendam Sotong Kering
Biarkan melarut dalam air tambah hingga air terasa licin dijari. Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi.

Ikan Mambong Goreng Cooking Food Turkey
Abu chang ni tak boleh letak banyak sebab bau dia nanti boleh buat sotong jadi pahit.

Rendam sotong kering. Pastikan abu chang tu larut dalam air. Azie 02 Julai 2012 2305. Tapi ramai yang kata leceh kalau nak buat sambal sotong kering ni.
40 tangkai cili kering 300 gram bawang merah 7 ulas bawang putih 25 gram belacan. Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam. Ianya amat manis dan berbau yang amat menyelerakan.
Rendam pula sotong dengan air panas atau suam untuk lebih kurang 1 jam. Dengan menggunakan cara ini air rendaman sotong kurang berlenfir berbuih. Walaupun kecik comel kenalah belah dan siang satu persatu.
Terdapat jenis serbuk juga dijual dalam bentuk ketulan kecil. Air selama 2-3 jam atau sehingga sotong kembang. Kemudian Ummi rebus lagi sekali.
Kemudian bilas sotong tadi. Sesuai untuk masakan sambal atau buat sup. Setelah 6 jam sotong dah pun kembang.
Mama ju 02 Julai 2012 2211. Abu chang paling cepat setakat ni nak lembutkan sotong kering sebab guna 3-4 jam je. Rendam sotong kering dalam air yang dicampur soda bikarbonat 1-2 sudu kecil bergantung pada kuantiti.
Sotong Kering Dihiris rendam dalam air dan tosTerung Pipit tumbuk sedikitAsam Jawakuib Ikan Bilislabu Bawang Besartangkai Cili Hijau kalau nak pedas ganti cili padi ehtangkai Cili Merahtangkai Cili Padi Hijau opsyenal kali suka pedas airbiji bawang besar potong 4. Mama Ju this is also my first time. N3 ni dah lama kalau nak tenguk boleh kat SINI.
Rendam sotong dengan abu chang. Sedap sebab lembut jer. Mujur lah ada yang pengalaman banyak membant puan isteri nak setup sotong betul-betul lembut.
Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam. Bila dah sejuk Ummi salin air. Dekat sesetengah kawasan abu chang ni dipanggil juga sebagai tawas atau kapur sotong.
Akak pernah tunjuk cara nak rendam sotong kering ni guna ubat sotong lah sebab tulah yang di ajar oleh mak akak. Rendam sotong kering dalam air yang dicampur soda bikarbonat 1-2 sudu kecil bergantung pada kuantiti air selama 2-3 jam atau sehingga sotong kembang. Nak lembut kan sotong kering.
Saya tak suka sotong rendam tu. Sayangnya tak bagi link perkara ni adalah perkara biasa bagi blogger kalau gambar masakan lagi ramai yang suka copycat. Dakwat hitam pun pecah bila direndam dan direbus dalam air.
Azie 13 November 2012 2134. Amie mmg sedap sangat sambal umis sotong kering ni. Sotong kembang selalunya ada dijual di pasar basah atau supermarket.
Resepi Sambal Sotong Kembang Berkacang Che Nom memang selalu masak sambal ni untuk dipadankan bersama kuah lodeh kerana rasa lemak dari kacang tu menambah lagi kesedapan hidangan Lontong. Dengan gunakan cara ni air rendaman sotong kurang berlendir berbuih. Ramai yang salah cara nak lembutkan sotong ni.
Isi perut dia tu Allahu sama juga dengan sotong besar. Setelah 6 jam sotong dah pun kembang. Sotong kering ni Sis tak rendam pun dengan abu kasi kembang sebab sotongnya jenis saiz kecil dan nipis.
Dan sebelum di masak sambal sotong tu Sis goreng dengan minyak sesudu dalam kuali kasi dia kecut. Toskan dan siang sotong tu. Sedapnya kak azielm x buat sambal sotong nie Balas Padam.
Rendam pula sotong dengan air panas atau suam untuk lebih kurang 1 jam. 500 gram sotong kering cumi-cumi - rendam dengan air panas - biarkan semalaman Sis rebus sekejap - bersihkan 12 cawan minyak 1 sudu besar pati asam jawa - bancuh dengan 1 cawan air 2 helai daun pandan - siat-siat Sis tak letak garam gula perasa pilihan Bahan kisar. Kalau masak sambal sotong kering akak selalunya masak nasi lemak sekalijarang akak beli sotong kembang tuselalu beli yang kering pastu rendam dengan ubat diaselalunya kena rendam semalaman.
Kemudian bilas sotong tadi. Tak perlu rendam lama lama pun. 2 kuali besar habis licin sebab dimakan berulang ulang.
Sebenarnya nak buat sambal sotong kering mudah tapi untuk lembutkan sambal agak leceh dan sensitif. Nasi lemak juga dimasak 2 kali sebab kehabisan. Rendam semalaman untuk hasil yang lebih baik.
Abu chang juga dikenali sebagai kapurubat sotong ubat mi dipanggil tawas bagi sesetengah tempat. Rendam lagi dengan air panas. Kalau nak bubuh kacang tanah pun boleh jugakBahan-bahan 2 ekor sotong kering-direndam semalaman dengan ubat dia-kalau nak yg kembang pun bolehlepas tu potong kecil.
7 Rendam dalam air yang. Unknown 13 November 2012 1852. Mula-mula Ummi rendam sotong cumi kering ni dalam air panas.
Rendam dalam air yang dicampur 1-2 sudu kecil kapur makan bergantung pada sukatan air. Rendam semalaman untuk hasil yang lebih baik. Sedapnyasaya tak pernah mkn sotong kring kecil.
Wah gambar tangan mak akak tunjuk cara camner nak lembutkan sotong ada gak yang cilok rupanya. Tak payah celur basuh dan terus masak. Ia tak liat seperti sotong kering yg biasa tu.
Sotong kering ini Gred AAA betol2 bermutu tinggi dan sedap. Boleh pakai terus lepas cuci tak payah rendam. Hanya sotong kering KOREA sahaja yang boleh kembang dua kali ganda bila direndam.
Kena rendam seharian betul ke. Elok je dia kembang dan lembut. Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi.
Sis hanya rendam dengan air suam dulu beberapa jam bila dah kembang betul baru Sis bilas rendam dengan air panas. Pastikan sotong tenggelam dalam air sepenuhnya tambah abu chang yang dihancurkan jadi ketulan kecil. Rendam sotong kering bersama abu chang.
Sotong ni berwarna coklat pudar dan tak perlu direndam lagi cuma perlu direbus seketika sebelum dimasak sambal.

Sambal Tumis Sotong Kering Thermomix Recipes Malaysian Food Recipes

Sambal Ikan Bilis Sotong Kering Sotong Segar Kerang Recipes Asian Rice Food
Komentar
Posting Komentar