Ketupat Sotong Atau Sotong Sumbat
Ketupat sotong atau juga dikenali sebagai sotong sumbat adalah sotong yang disumbat dengan pulut yang dimasak dalam santan pekat. KETUPAT sotong mungkin kedenagran pelik tetapi ia dianggap sebagai hidangan pencuci mulut atau hidangan di waktu petang.
Resepi Sotong Sumbat Pulut Kedah Resepi Mama Muda
Bahan-bahan ketupat sotong.

Ketupat sotong atau sotong sumbat. Teksturnya yang manis berlemak sangat disukai ramai. Resepi ketupat sotong atau juga dikenali sebagai sotong sumbat merupakan lauk yang popular di Pantai Timur Malaysia iaitu Terengganu dan Kelantan. Saya ketawa lah dan tanya apa dia sotong sumbat kerana saya tak pernah pulak membuat sotong sumbat.
Juadah berselera turun temurun berehi jok kkecik. Tapi nak tambah malu le pulak. Masukkan 34 penuh pulut ke dalam perut sotong 2 sudu kecil masukkan kembali kepala sotong dan cucuk dengan dengan lidi supaya pulut tidak terkeluar.
Beras pulut ini akan dimasak bersama santan sebelum disumbat ke dalam sotong sebelum dihidang dengan kuah santan. Mamasya saya pun tak pernah sekali rasa jemu makan ketupat sotong lebih lebih lagi kalau sotong bertelur. 1 Siang sotong dan buang kulit dan mata.
Pertama kali cuba membuat ketupat sotongBuat 2 jenis pedas dan yang tidak pedas untuk anak-anak. Last weekend teringin nak makan ketupat sotong atau sotong sumbat pulut versi kelantan tu. Hahaha then zup zap zup p cari bahan kat Mydin.
2 Basuh pulut susu dan toskan. 4 ulas bawang merah dihiris halus. Namun sebenarnya ketupat sotong amat mudah disediakan.
Di Terengganu ia dipanggil tupat sutong Kalau nak membuat sotong sumbat ini ada banyak caratapi resepi ini adalah resepi mak sayasenang cepat dan mudah. Barangkali ada segelintir yang tidak menggemari makanan ini kerana ia kelihatan janggal dan tak masuk akal. Kuah saya kali pekat sebab perut sotong dah pecah kerana sumbat banyak sangat pulut.
Hidangan ini lebih sinonim dengan masyarakat di Pantai Timur. Ketupat sotong atau juga dikenali sebagai sotong sumbat merupakan sotong yang disumbat dengan pulut yang dimasak dalam santan pekat. Secawan beras pulut dibersihkan dan direndam selama 60 minit.
Untuk entry kali ini tak de resepi yabuat ketupat sotong ni masa berapa syawal dah lupa. Yang kuah manis dgn gula melaka tu. Atur sotong di dalam periuk masukkan bahan C dan renehkan dengan api sederhana sehingga hampir kering.
Nanti beras pulut tu kembang lagi. Buat dalam 21 ekor sotongdah pro la. Ketupat sotong atau juga dikenali sebagai sotong sumbat adalah sotong yang disumbat dengan pulut yang dimasak dalam santan pekat.
Tp bila tengok resepi sotong sumbat kentang dlm majalah mingguan wanita tekak beralih arah nk try sotong sumbat yg pedas. Untuk resepi ini saya sertakan resepi ketupat sotong versi pedas. Ambil sotong isikan dengan beras pulut.
Ketupat Sotong Sotong Sumbat Pedas. 6 ekor sotong buang selaputkulit luar bersih dan ditoskan. Takut bazir pulaksebelum letak atas dapur dalam periuk ni guna santan cair dulu ya agak2 nak tenggelam sotong sikit.
3 Siat kecik kecik daun pandan dan letak pada dasar periuk. 7-8 ekor sotong bersaiz besar-dibuang tulang pundi dakwat dan dibersihkan. Jika penuh sangat ketupat akan menjadi keras atau pulut separuh masak.
Bahan-bahan 4 ekor sotong sederhana besar. Anak anak saya mempunyai selera yang agak versatile mereka suka makanan Kelantan seperti saya suka juga makan berkari ala Mamak serta nasi kandar dan. Seelok eloknya 2 batang lidi lah guna.
Steam the glutinous rice with coconut milk and a pinch of salt till cooked. Inilah dia Ketupat Sotong ataupun Sotong Sumbat yang menyimpan falsafah nan sarat perihal sifat saling tolong-menolong yang amat bermanfaat diamalkan sepanjang hayat demi keuntungan di dunia dan akhirat. Pulut beras merah juga digunakan bagi membuat ketupat sotong.
Pulut beras merah juga digunakan bagi membuat ketupat sotong. Beras pulut ini akan dimasak bersama santan lalu disumbat ke dalam sotong dan dihidang dengan kuah santan. Lepas tu kemaskan dengan cucuk kepala sotong dengan lidi.
Macam tak cukup satu. Melihat daripada segi rupa ianya kelihatan agak remeh untuk disediakan. Ketupat sotong ni memang sedap.
Basuh dengan air garam dan toskan. Sesuai utk makan petang. Garam gula dan serbuk perasa.
Cucuk kepalanya dengan 2 batang lidi secara bersilang dengan kemas supaya ketupat tidak terburai semasa merebus nanti. Bahan-bahan 10 ekor sotong cari yang saiz sederhana dan memang untuk membuat ketupat sotong okbukan sotong jarumsotong kuritasotong katak-beras pulut. Nak sumbat sotong pulak jangan over sampai buncit sangatsuku sotong jer.
4 Letak santan. Ketupat Sotong Gebu Versi Kelantan Tak Boleh Sumbat Ketat Sangat Tau. Sampai lupa nak makan nasi.
Ketupat sotong semudah 123. Ketupat sotong ini menggunakan beras pulut untuk dijadikan ketupat. Pelbagai cara untuk memasaknya.
Tutup badan sotong dengan kepalanya dimasukkan balik ke dalam badan. Ohh lepas dikatakan sotong yang ada pulut di dalamnya barulah faham yang dimaksudkan adalah Ketupat Sotong makanan Kelantan kegemaran saya. Kekonon tak nak membazir pulut.
Wani buat ni pun ada 2 orang tukang buat nya tugas wani sumbat sotong dan masak dan bonda wani pulak tukang perah santan hii. Satu camca teh biji halba. Beras pulut ini akan dimasak bersama santan sebelum disumbat ke dalam sotong sebelum dihidang dengan kuah santan.
Pulut yang digunakan cukup lembut dan lemak manakala kuahnya sungguh sedap sehingga menjilat jari. Rupa Hampir SamaTapi Rasa Berbeza.

Warisan Iman Homestay Sotong Sumbat Ketupat Sotong Terengganu

Resepi Ketupat Sotong Versi Kelantan Try Masak Icookasia Youtube
Komentar
Posting Komentar