Sotong Kering Dan Sotong Rendam
Monggo yang mau coba eksekusi ini enaknya kebangetan nambah sebulan lagi PSBB badan bisa melaarrrr. Rendam pula sotong dengan air panas atau suam untuk lebih kurang 1 jam.

Sambal Tumis Sotong Kembang Lembut Paling Sedap Dimakan Dengan Nasi Lemak By Linda Hussin Youtube Hot Spicy Sambal Shrimp Paste
Saya menyediakan sambal sotong kembang ini untuk dimakan dengan lontong di hari raya nanti.

Sotong kering dan sotong rendam. Wait until your no. Akak pun cuba rendam 1 sudu besar soda 5 keping sotong kering dan air paip. Ini tumis sotong pedes minggu lalu kebetulan sotong di pasar seger-seger banget langsung beli 2kg dan hasilnya cuma sefoto itu aja harga sotong di sini 40rb sekilo 12 dari harga.
Rendam semalaman untuk hasil yang lebih baik. Kemudian tuangkan bancuhan air asam jawa. Sotong kering- rendam dan potong cili kering 6 tangkai bawang merah-3 bawang putih-3 bawang besar-hiris nipis sos cili 4 sudu garam dan gula secukup rasa minyak utk menumis sedikit air cara2.
Setelah 6 jam sotong dah pun kembang. Try kali ke 2 Nadz just rendam 4 jam saja. Setelah 6 jam sotong dah pun kembang.
Melalui perkongsian saudari Bahiah Saripuddin Dapur Cheyah beliau kongsikan resipi Sambal Sotong Kembang mudah dan sedap yang boleh dicubaJom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Akak rendam 5 keping sotong kering. Selamat pagi kesayangan DB.
Rendam pula sotong dengan air panas atau suam untuk lebih kurang 1 jam. Pasti ramai yang suka makan Sambal Sotong KembangSelalunya hidangan ini dimakan bersama nasi lemak atau nasi putih. Dengan menggunakan cara ini air rendaman sotong kurang berlenfir berbuih.
Ad Cimo June 28 2020. Air selama 2-3 jam atau sehingga sotong kembang. Hari ini masak apa Tu.
Kemudian bilas sotong tadi. Nak lembut kan sotong kering ni amat mudah cuma perlu air dan ubat sotong biasanya terdapat di pasaraya yang berdekatan dengan barangan kering seperti ikan bilis sotong kering. Lepas tu bubuh air dan ubat sotong akan cair dengan sendiri dan biarkan air menutupi sotong tadi.
Ini tumis sotong pedes minggu lalu kebetulan sotong di pasar seger-seger banget langsung beli 2kg dan hasilnya cuma sefoto itu aja harga sotong di sini 40rb sekilo 12 dari harga cumi kalo di masak bisa susut sampe 99. Setelah 6 jam sotong dah pun kembang. Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi.
Dengan gunakan cara ni air rendaman sotong kurang berlendir berbuih. Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam. Masak sehingga sambal pekat dan pecah minyak sekali lagi.
Namun ramai beranggapan hidangan ini susah nak disediakan. Rendam 7-8 jam lepastu bilas buang lendiran dan bersihkan sotong. Petang nak masakkena gunakan 2 biji ubat sotong.
Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam. Rendam sotong kering dalam air yang dicampur soda bikarbonat 1-2 sudu kecil bergantung pada kuantiti. Lontong kering special at RM1350 is.
Kemudian bilas sotong tadi. Kisar cili kering bwng merah dan bwg putih tumis bahan kisar sampai garing masukkan sotong-. Esoknya masaklah sambal sotong kering alhamdulliah tak liat dan masa masak pun tak lama macam dulu.
Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi. Is called pickup your order. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga terbit minyak.
Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi. Bancuh dulu soda tu dengan air paip baru masukkan sotong kering kena menutupi semua sotong. Mula-mula masukkan sotong kering ke dalam besin.
Seterusnya masukkan sotong kering cumi-cumi gula garam perasa pilihan secukupnya dan perlahan api dapur. Masukkan pula ubat diakalau nak masak pagi esok cukup gunakan satu ajetapi akak rendam pagi. Order at the counter theyll provide the order no.
Rendam sotong kering dalam air yang dicampur soda bikarbonat 1-2 sudu kecil bergantung pada kuantiti air selama 2-3 jam atau sehingga sotong kembang. Rendam semalaman pagi esok bersihkan dan potong kecil. 7 Rendam dalam air yang.
Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam. Resep Tumis Sotong Pedas Enak dan Sederhana Assalammualaikum temen-temen. Saya sendiri memang suka makan sotong kering yang rasanya memang sedap berbanding dengan sotong rendam.
Rendam pula sotong dengan air. Jom layan resepi yang saya gunakan di bawah ini dan juga jangan lupa video penyediaannya di Azie Kitchen. Ketika hamp ir dengan raya saya tidak mahu terlalu sibuk di dapur sehingga keletihan untuk beribadah terutama di malam raya.
Saya sediakan awal awal dan simpan dalam freezer. However I think this makes the whole process a bit slow.
Rendam semalaman untuk hasil yang lebih baik. Hari ini DB nak kongsikan resipi sambal sotong yang sedap dan rahsia bagaimana sotong lembut dan tidak lia. Bagi memastikan sotong benar benar lembut saya merendam sekurang kurangnya 6 jam atau semalaman dengan air abu dan air paip dalam nisbah 110 bahagian diikuti dengan air panas selama lagi 1 jam sebelum dipotong untuk dimasak.
Seeking kenyal tapi lembut bila digigit. They serve breakfast.
Sotong Kering Dihiris rendam dalam air dan tos Terung Pipit tumbuk sedikit Asam Jawa kuib Ikan Bilis labu Bawang Besar tangkai Cili Hijau kalau nak pedas ganti cili padi eh tangkai Cili Merah tangkai Cili Padi Hijau opsyenal kali suka pedas. Sotong kering ini Gred AAA betol2 bermutu tinggi dan sedap.

Azie Kitchen Sambal Tumis Sotong Kering Sebagai Lauk Nasi Lemak Masakan Malaysia Resep Masakan Asia Resep Masakan Pedas

Komentar
Posting Komentar