Petua Masak Sotong Tak Kecut
Kebanyakan makanan laut seperti udang dan sotong kecut bila dimasak. Kemudian potong sotong mengikut cita rasa anda.

Sambal Udang Dengan Petai Makanan Udang Resep
Lauk sambal sotong makan tengah hari memang sedap.

Petua masak sotong tak kecut. Masak Sotong Confirm Tak Liat Kalau Ikut 6 Cara Ini. Lagi pula siapa je yang tak suka makan menu yang berasaskan sotong kan. Dulu tak berapa suka.
Semoga perkongsian petua masakan ini bermanfaat. Tapi bila dimasak dapat satu pinggan je. Tak berbaloi rasanya bila masak dalam kuantiti banyak tapi hasil selepas masak jadi sebaliknya.
Petua Masak Sambal Sotong. Sambal Tumis Sotong Sambal Sotong Sedap Petua Masak Sotong Tidak Liat Petua. Cukup seekor paling kurang boleh buat dua kali masakan.
Lawan dengan sayur goreng dah lengkap hidangan. Makanan laut seperti ketam udang kepah kerang sotong ikan dan sebagainya memang diakui sedap dimasak dengan pelbagai menu. Lagi tak best nak makan bila sambal pun ada bau sedikit bau hanyir.
Beli sebekas penuh bila dah masak dek kerana mengecut jadi sikit sahaja yang dapat. Kebiasaannya penggemar makanan laut sanggup berbelanja lebih dan sering mencari lokasi restoran makanan laut terbaik demi untuk menikmati hidangan yang segar dan enak rasanya. Bersihkan buang kulit hitam bahagian luar potong bulat cuci dan toskan.
Untuk sosnya pula campurkan kesemua bahan dalam periuk dan didihkan hingga kuah menjadi sedikit pekat. Rupa pun dah jadi tak cantik sebab dah kecut. Oles sedikit minyak pada pemanggang dan panggang sotong sehingga masak.
Sotong antara favorite akak. Jika mak-mak selalu masak sotong jika salah caranya sotong mudah kecut lembik liat dan sangat banyak mengeluarkan air kuahRupanya ada teknik dan cara tertentu untuk masak sotong ni. Jangan masukkan air dan masak sotong dengan api dapur yang kecil selama dua minit.
Rahsia Masak Sotong Tak Kecut Wednesday December 28 2016. Jadi admin nak kongsikan satu perua mudah untuk ibu-ibu bagi memastikan sotong tidak mengecut saiznya apabila dimasak. Geram bila tengok sotong yang segar dan besar-besar saiznya kan.
Petua Elak Sotong Kecut Ketika Dimasak - Sotong memang mudah kecut apabila di masak terutamanya apabila dibuat sambal tumis. Sotong antara makanan laut yang menjadi kegemaran ramai. Tetapi pasti terjadi bila dimasak saiznya mula mengecut.
Bersihkan sotong dan perasakan dengan garam serta serbuk kunyit. Petua ini dikongsikan oleh puan Zin Rose Perodua menerusi laman page Masak. Cara-cara memastikan sotong tidak liat dan tidak lembik adalah.
Ingat ye kalau nak cepat cuma gunakan air panas yang mendidih gunakan masa masak di atas iaitu sama 1-3 minit sajatapi kalau masak masala yang sedap maka elok masak sotong. Contohnya sotong masa beli 1 kg nampak banyak. Selepas di masal masak sotong kelihatan sedikit mengecut berbanding sebelumnya.
Panaskan minyak dan goreng sotong hingga kekuningan dan angkat. Masak sotong dengan api dapur yang sederhana cara simmering atau reneh sekurang-kurangnya selama 45 minit. Tujuan menambahkan cuka epal adalah untuk mengelakkan sotong dari meletup ketika digoreng.
Alahai jadi tak berkecukupan pula. IKLAN Terbaru Yatie ada kongsikan tip dan resipi cara dia masak Sotong Goreng Kunyit tanpa menggunakan minyak seperti kebiasaannya. Tapi sekarang pantang jumpa terutama bila ke pasar malam jumpa orang jual sotong saiz besar-besar tu.
Ini yang buatkan sotong lembut dan kuah kari jadi pekat-masala. Angkat dan bolehlah dinikmati mengikut cita rasa anda. Jer bila kunyahcam ngaib terus laKalau silap teknik sotong yang besar pun bila dah siap masak jadi kecil sebab kecutKali ni saya potong sebab sotong ni agak besarKalau sebelum ni masak sekor2 sebab sotong ada telurPenyebab utama sotong jadi liat ni ialah.
Sangat suka akak membelinya. Setiap kali masak masakan menggunakan sotong pasti sotong akan menjadi kecut dan nampak tak menyelerakan. Kebiasaannya penggemar makanan laut sanggup berbelanja lebih dan sering mencari lokasi restoran makanan laut terbaik demi untuk menikmati hidangan yang segar dan enak rasanya.
Tapi bagi yang baru-baru belajar masak sambal sotong selalu berair dan sotongnya kecut. Mungkin kerana kandungan air di dalam cili tadi yang mengecutkan sotong. Lebih lagi jika menggunakan sotong lama sotong akan nampak tidak fresh dan tak.
Masukkan air sedikit demi sedikit hingga boleh melekat pada sotong. Tambahkan 2 sudu besar cuka epal gaul hingga rata kemudian ketepikan. AduhaiNamun sebenarnya ada petua yang boleh dicuba untuk elak sotong kecut semasa dimasak.
Masukkan sotong yang telah dipotong dan dibasuh ke dalam kuali. Bersihkan sotong dengan bersih. Campurkan semua tepung bersama telur garam dan juga gula.
Kalau nak masak sambal sotong ini ada caranya supaya sotong tak kecut kembang elok. Makanan laut seperti ketam udang kepah kerang sotong ikan dan sebagainya memang diakui sedap dimasak dengan pelbagai menu. Petua masak resepi sambal sotong.
Masak Sotong Confirm Tak Liat Kalau Ikut 6 Cara Ini. Sebenarnya mudah sahaja untuk masak sotong ni supaya lembut jerKalau untuk resepi masak sambal atau kuah kicap saya sangaigoreng tanpa minyak sekejap anggaran 1min api besarTapi untuk Resepi Sotong Goreng Kunyit ni saya goreng menggunakan minyak selama 10-15 saat sahaja API BESARInsyaaAllah lembut jer sotong tu nanti. Mungkin kerana kandungan air di dalam cili tadi yang mengecutkan sotong.
Macam biasa apa-apa masakan pun ada petuanya yang perlu kita ikut. Jadi jika nak masak sotong pastikan rebus sekejap untuk hilangkan hanyir dan sotong elok pejal saiznya tak mengecut bila masak nanti. Rupanya Sotong Goreng Kunyit Kena Masak Tanpa Minyak Api Besar Barulah Tak Kecut Kekal Pejal Bulat.
Tak perlu susah-susah lap sotong. Kemudian perapkan bersama bahan-bahan yang telah dikisar. Memang mudah sangat dan rugi kalau tak dicuba.

Cubalah Lala Kam Heong Pedas Saya Try My Spicy Kam Heong Lala Youtube Pedas Spicy Food

Biasanya Bukan Hari Hari Guna Mak Mak Guna Daun Sup Dalam Masakan Tetapi Kalau Sekali Beli Tak Boleh Beli Sedikit Sangat Nak Tak Nak Green Beans Daun Cucumber
Komentar
Posting Komentar