Cara Masak Kepala Sotong
Jangan gunakan terlalu banyak air semasa merebus. Masukkan pulut susu ke dalam sotong dan tinggal suku ruang bagi ruang pulut mengembang.

Resepi Sotong Masak Nasi Kandar Perniagaan Katering Restoren
Masukkan beras pulut ke dalam sotong yang telah dibuang kepala dan dicuci bersih.

Cara masak kepala sotong. -Masukkan kepala sotong ke dalam badannya dan tekankan sedikit. Tapi tak ramai yang betul-betul tau bagaimana nak menyiang sotong dengan cara betul. Tapi silap cara masak sotong yang mula-mula beli besar saiznya boleh jadi kecut atau mengecil.
Sebenarnya tidaklah susah mana nak siang sotong dengan cara yang betul. Dalam memikirkan lauk pauk untuk makan tengahari untuk Farhan dan As saya teringatkan sotong ini. Masak atas api perlahan hingga mereneh masukkan cendawan daun pandan serai titik dan.
Caranya belah mantel kulit dan isi sotong belakang sotong tu. Ramai yang suka makan sotong tak kira masak apa sekali pun. 4- Masukan serbuk kari dan sos cili.
Lakukan hingga sotong habis. 4Ambil sotong dan masukkan bahan sumbat ke dalam sotong dan tutup dengan kepala sotong sematkan dengan lidi. Kelar badan sotong dan masak dalam kuali tanpa minyak dan bahan perisa.
Masukkan semula kepala sotong kemudian kemaskan dengan lidi. Dengan lembut tarik tentakel menjauh. -Masukkan beras pulut ke dalam sotong yang telah dibuang kepala dan dicuci bersih.
Sekiranya anda tidak dapat sotong yang putih tetapi hitam kemerahan anda boleh masukan satu sudu cuka semasa rebusan. CARA BUATMASAK KETUPAT SOTONG. Masak sehingga pulut masak baru dimasukkan gula melaka.
Sementara itu masukkan santan dalam periuk bersama bahan kisar. -Susun dalam periuk bersama daun pandan. Rebus sotong sehingga 34 masak.
Rebus sotong 5-8 minit bersama 45keping asam keping. Sotong merupakan salah satu makanan kegemaran rakyat Malaysia. Cara cucuk lidi itu OK tetapi bila cabut lidi.
Sha campur semua bahan - Bawang Merah Bawang Putih Ikan BilisIsi Udang Garam. Masukkan kembali kepala sotong kedalam badan sotong dengan cara menekan masuk. Selamat mencuba dan.
1Panaskan minyaktumis bawang besarbawang putih dan cili kisar sehingga wangi 2Masukkan sos tomatosos cili dan gula kacau sehingga masak 3Masukkan sotong sehingga mendidih. Hidangan sotong terutama sambal sotong memang sedap. Untuk hidangan boleh tuangkan terus sos Thai ke atas sotong tersebut.
Tuangkan santan dan sedikit garam. Pelbagai jenis menu yang boleh dimasak dengan sotong seperti gulai kari masak lemak sotong bakar dan sebagainya. 5- Boleh masukkan sotong yang telah sumbat dan biar sampai mendidih.
Ikuti langkah demi langkah dalam menyiang sotong. Masukkan kepala sotong ke dalam badannya dan tekankan sedikit. Ramai yang tak tahu bagaimana sotong nasi kandar bahagian kepalanya masih bercantum dengan badan sotong dalam masakan nasi kandar.
Apa yang perlu dilakukan mula mula sekali ialah keluarkan tulang sotong tu. Perasakan dan masukkan lada jika mahu sedikit pedas. Isi air sama paras dengan sotong.
Selepas cuci masukkan kepala sotong ke dalam badan sotong tu supaya senang nanti takde la badan ke lain kepala ke lain. 2- Tumis bawang hingga naik bau. Assalammualaikum dan salam sejahtera untuk semua yang menonton video ini termasuk sahabat² sub saya semoga sentiasa sihat dan diberi keberkatan rezeki keber.
3- Masukan cili kisar dan biar hingga pecah minyak. Langkah 1 Pegang badan sotong dengan satu tangan dan kepala di tangan lainnya. Kepala Sotong - 1 mangkuk kecil Asam Keping - 1 keping Sos Cili - 1sb Garam Gula - Secukup rasa Bahan Kisar.
Cili Kering Direbus - 9 tangkai Bawang Besar - 1 labu Bawang Putih - 3 ulas Klik di sini untuk melihat resipi ini dengan lebih lanjut. Siap sudah resepi daging bakar cicah sos thai ni. Cara memasak sotong masak singgang ini pula sangat senang.
-Rendam beras pulut sekejap bersama santan dan sedikit garam. Sha guna bilis sebab isi udang tak ada. Terus masukkan sotong yang disumbat pulut ke dalam periuk berisi daun pandan.
Masak sebentar sahaja sehingga sotong tegang dan mengelembung. Kacau rata dan masukkan sotong yang telah disumbat tadi. 1- Sumbat sotong dengan telur yg dan dimasak hancur.
Lagi tak best bila sotong berbau hanyir. Kepala sotong elok terlekat kat badan sotong. Supaya saiz sotong kekal sama tak mengecut dan tak berbau hanyir boleh ikut tip yang dikongsi Zin Rose Petua supaya sotong yang dimasak tak mengecil.
Atau asingkan saja sos thai dan sotong tersebut ikut cita rasa korang. Cara bersihkan sotong dalam masakan nasi kandar berlainan sedikit dari yang biasa. Didihkan bawang merahbawang putihseraihaliaasam gelugorBila dah mendidih masukkan sotong dan masak sehingga isi sotong mula menjadi putihTak perlu dimasak terlalu lama untuk elakkan isi sotong menjadi liat 2.
Ya lah mana lengkap hidangan tengahari kalau sekadar lauk Gulai Kepala Ikan Kerisi jer di SINI mesti ada lauk lain yang jenis kering dan sayuranBila dah confirm jer nak masak sambal tumis saya mula menyediakan bahan bahannya. Dikongsikan oleh Nur Afifah. Kemudian dicucuk dengan lidi bagi mengemaskannya.
Tutup semula dengan kepala sotong dan cucuk dengan pencongkel gigi. Kulit sotong tu agak liat sikit jadi korang kenalah berhati hati sikit takut pisau melukakan tangan. Mula-mula siang sotong buang semua tulang sotong.
Cara menyiang sotong katak. Sha bakar di atas pemanggang ajaib sahaja lebih kurang 3 hingga 4 minit. Gaul sebati dan sumbat ke dalam sotong kemudian cucuk dengan lidi cantumkan kembali kepala sotong dengan sotong sumbat tadi.
Untuk sotong pula asingkan kepala sotong dan badannnya. Sumbat kepala sotong pada bahagian atas dan cucuk lidi menyilang menikam kepala dan badan sotong. Susun dalam periuk bersama daun pandan.
Ada juga yang cucuk lidi untuk mengekalkan keseluruhan sotong untuk mengelak kepala bercerai dari badannya. Jangan terlalu ketat dan terlalu longgar kerana takut sotong pecah waktu masak nanti. Kemudian dicucuk dengan lidi bagi mengemaskannya.

Menarik 15 Resipi Yang Berasaskan Sotong Wajib Dicuba Sepanjang Pkp Ini Pa Ma

Menarik 15 Resipi Yang Berasaskan Sotong Wajib Dicuba Sepanjang Pkp Ini Pa Ma
Komentar
Posting Komentar