Sotong Dan Udang Dalam Kuali
Masukkan bahan kisar dan minyak. Masukkan kicap asam keping garam dan gula secukup rasa.

Langkah Sotong Udang Ala Thai Malaysian Food
Goreng hingga berwarna perang sedikit kira-kira 1 hingga 2 minit.

Sotong dan udang dalam kuali. Sotong Udang Tepung gandum Tepung jagung Lada hitam garam Telur. Bukan dalam mulut ya. Taburkan bijan dan kacang tanah.
Gaul dengan kangkung timun tauhu bergoreng dan sotong kembang. Satukan semua bahan sos. Dalam kuali yang sama masukkan 1 sudu besar minyak dan panaskan atas api sederhana besar.
Masukkan sotong kedalam kuali. Panaskan kuali tanpa minyak masukkan sotong yang telah ditos airnya dan digolek golek dalam beberapa minit sehingga air sotong keluar. Goreng sekejap sahaja kerana sotong telah separuh masak.
Angkat dan toskan sekali lagi sehingga benar benar kering. Masukkan udang dan goreng hingga kuning keemasan selama 4 minit. Masukkan cili flake dan goreng sehingga masak.
Tuang air dan masukkan sosej dan perisa perencah maggi tadi. Masukkan sotong yang sudah disalut tadi ke dalam kuali. Masukkan spaghetti berserta air rebusan.
Masak hingga tomato lembut. Akhir sekali masukkan sotong tadi dan gaul rata. Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga kekuningan.
Kacau kacau sikit pun okey. Masukkan sotong dalam telur 1 biji tu sebatikan tepung dengan serbuk penaik tepung tu boleh masukkan dalam plastik bersih agar tepung tak bertabur masukkan sotong dan goncang biar sotong bersalut dengan tepung sepenuhnya biar tebal. Taburkan bawang yang dipotong bulat sebelum dimatikan api.
1 day agoMasukkan bahan blend ini ke dalam kuali bersama bahan tumis tadi. Bersihkan sotong dan masak di atas kuali tanpa minyak sehingga keluar airnya tapi jangan masak terlalu lama kerana nanti sotong akan menjadi keras. Masak sehingga pecah minyak.
Kemudiaan baru celup tepung dan goreng akan jd crispy gitu. Masukkan herba Basil lada hitam dan garam secukup rasa. Biar kuah sedikit kering.
Cuci bersih sotong udang 2. Boleh diangkat dan hidang. Setelah cuci sotong.
Masukkan air dan masak hingga mendidih dan sesuaikan kepekatannya. Panaskan kuali dan masukkan minyak zaitun secukupnya dan tumis bawang putih hingga wangi. Akhir sekali masukkan bawang besar dan cili merah dan kacau sehingga bawang layu.
Resepi udang dan sotong. Panaskan minyak zaitun dalam kuali masukkan bawang besar bawang putih dan bay leaf tumis hingga layu dan masukan tomato. Panaskan sedikit minyak dalam kuali tumis bawang merah dan putih hingga wangi tambah sambal tumis sos tiram sos cili dan sos tomato kacau rata dan masak sekejap.
Masukkan kicap dan sos tiram kacau sebentar. Kemudian masukkan udang galah sotong and kupang ke dalam kuali. Lakukan langkah ini sedikit demi sedikit.
Tambahkan garam secukup rasa kacau dan tumis lagi sehingga pecah minyak. 1 batang sosej hiris boleh guna udang daging sotong atau ayam ikut suka 3 cawan air Cara-caranya. Tuang sos spaghetti ke dalam tumisan tadi dan kacau lagi.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan semua bahan kisar dan siap kisar hingga naik bau dan sedikit garing. Masukkan pula kepah udang serta sotong dan kacau rata. Jika menggunakan kepah berkulit tebal ada baiknya rebus terlebih dahulu berasingan sehingga cengkerangnya terbuka.
Masukkan air dan biar mereneh selama 3 minit. Panaskan minyak dalam kuali 4. Ohkepala dia kakak sumbat dalam perut dia balik supaya boroi.
Didihkan sehingga sotong empuk. Masukkan sotong gaul sebati dan biarkan hingga sotong masak. Masukkan cili kisar dan bahan kisar halus.
Asingkan sotong dan airnya ke dalam bekas berasingan. Tuangkan kicap kicap lemak manis dan masin tadi. Tambah udang red dan green capsicum serta buat zaitun hijau dan hitam.
Kacau rata dan masak sekejap hingga udang berubah warna. Kemudian panggang atau bakar sotong di dalam kuali sehingga separuh masak. Panaskan minyak secukupnya goreng sotong biar sedikit perang dikedua bahagian angkat dan toskan.
Sambil menunggu air sotong kering bolehlah dipanaskan kuali dengan menggunakan minyak yang agak banyak. Masukkan bawang putih dan cendawan. Masukkan sos tomato sos cili gula garam dan serbuk perasa.
Masukkan bahan kisar dan tumis hingga wangi dan garing. Angkat dan sedia untuk di hidangkan. Nak pergi makan - makan kat.
Dalam kuali lain tuang minyak secukupnya dan goreng sotong sehingga masak. Masukkan udang atau boleh juga diletakkan sekali sotong hiris jika mahu. Mudahnya Nak Buat Udang Dan Sotong Celup Tepung Rangup Guna Tepung Goreng Segera Mr Celup Tepung Station Salam semua PKP sambung lagi ramai dah yang pakat rindu nak keluar jalan - jalan macam dulu.
Jika ingin lebih pedas bolehlah menambah lagi cili flake. Adunan tepung 1 senduk tepung gandum 1 senduk tepung jagung garam lada hitam 3. Celup udang sotong dalam telur 5.

Menu Udang Sotong Yang Sedap 10 Minit Siap Rasa Nak Masak

Wow Sedapnya Paprik Udang Banjir Penuh Satu Kuali
Komentar
Posting Komentar